Merhaba,
VMware’in vSphere’in yayınlanmış en son versiyonu vSphere 8 Update 2 ile duyurulan yeni özellikleri paylaşmaya çalışacağım.
Bakım Güncelleme Sürelerinde İyileştirmeler:
vSphere ürünlerinde güncelleme işlemleri genellikle 1 saate kadar sürebiliyor, Kesintiye tahammülü olmayan ortamlarda bu işler ertelenebiliyor.
VMware mühendisleri bu süreyi kısaltmak için baya bir çaba harcamış ve vSphere 8 U2 versiyonunda vCenter server güncelleme sürelerini oldukça kısaltmış. Sertifika yönetimi ve güncelleme işlemlerini hem vCenter Web arayüzünden yapılabilecek şekilde düzenlemiş, sertifika değişim işlemlerinin kesintisiz ve daha hılzı bir şekilde yapılabilmesi için vCenter Server servisleri üzerinde geliştirmeler yapılmış.
vCenter Güncelleme Süresini Kısaltan İyileştirmeler :
vCenter Server güncelleme operasyonu 7 versiyonundan 8 versiyonuna geçişe benzer bir şekilde, yeni bir vcenter server oluşturulup, yeni oluşturulan vcenter server üzerine veriler aktarıldıktan sonra 5 dk’dan az bir süre içerisinde, eski vCenter Server’in kapatılıp yeni vCenter’in isim ve IP değişimi yapılarak devreye alınması şeklinde yapılabiliyor. vCenter 8.0 ve 8.0 U1 versiyonu vCenter server sunucularında desteklenmektedir.
Sertifika Güncelleme Hizmeti Yenilikleri (Kesintisiz değişim):
vSphere 8 Update 2 ile kesinti almadan süresi dolmak üzere olan sertifikalarınızın degişimini yapabilirsiniz.
Bu yeni özellik sayesinde sistem yöneticilerinin, vSphere servisi hizmetlerinin yeniden başlatılmasına gerek kalmadan, vCenter SSL/TLS sertifikasını yenileyebileceği ve değiştirebileceği anlamına gelmektedir.
Güvenlik sıkılaştırmasına önem veren, TLS sertifikalarının maksimum geçerlilik sürelerinin azaltılmasının beklendiği bazı kurumlarda bu özellik sayesinde, vSphere yöneticileri bu taleplere çok fazla sitrese girmeden ve vCenter hizmet sürekliliğini etkilemeden kısa süreli oluşturulacak olan yıllık sertifika yenilemeleri kolaylıkla gerçekleştirebilirler.
Not: VMware NSX gibi harici çözümler, bir sertifika değiştirildikten sonra vCenter’da yeniden kimlik doğrulaması gerektirebilir.
Azure AD ile vSphere Kimlik Federasyonu:
Kimlik yönetimi ve çok faktörlü kimlik doğrulama, günümüzde güvenliğin olmazsa olmazları arasında girmiştir. Bulut kimlik sağlayıcıları için doğrudan destek eklenmeye başlandı.
vSphere 8 Güncelleştirme 1’de Okta ile başlayan bu desteğe, vSphere 8 U2’de Azure Active Directory eklendi.
vSphere Lifecyle Managerda vSAN Witnes Server Desteği:
vSphere Lifecycle Manager, vSphere 7 Update 3’ten bu yana vSAN witness server desteklenmektedir.
vSAN witness server vSphere Lifecycle Manager tarafından vSAN cluster ile birlikte otomatik olarak yönetilebilir ve düzeltilebilir.
vSphere 8 Update 2’de vSphere Lifecycle Manager, vSAN witness server imajını, üyesi olduğu vSAN kümelerinden bağımsız olarak yönetmenize olanak tanımaktadır.
Windows Sanal Sunucu Kurulumları için Güncellemeler:
Windows VM’lerini dağıtırken oldukça işimizi kolaylaştıracak yeni bir özellik geldi.
Artık Windows VM dağıtım özelleştirme şablonları oluştururken, sanal sunucunun dahil edileceği Domain üzerindeki OU yolunu belirtilebilecek.
Bu özellik sayesinde Windows VM’lerinin Active Directory’de istenilen OU altına eklenerek dağıtılmasını sağlayabilirsiniz.
VM Hardware Versiyon 21 Yenilikleri:
Sanal sunucu donanım sürümü (VM Hardware) 21, vGPU ve vNVMe için bazı sanal makine üst sınırlarının artırılmasının yanında, OS üreticileri tarafından yayınlanmış yeni versiyon işletim sistemi desteği genişletilmiştir.
- VM başına 16 vGPU cihazı
- VM başına 256 vNVMe diski (64 x 4 vNVMe bağdaştırıcısı)
- Windows 11 ve Windows Server 2022 için NVMe 1.3 desteği
- Windows Server Cluster (WSFC) için NVMe desteği
- RHEL 10, Oracle Linux 10, Debian 13 ve FreeBSD 15 desteği
Not: VM Hardware 21 özelliği, ESXi 8.0 U2 ve üzerinde desteklenir.
Tüm gelen yeni özellikleri öğrenmek ve daha detaylı bilgi edinmek için üretici firma web sitesinden daha detaylı bildileri aşağıdaki linki ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.
What’s New in vSphere 8 Update 2? | VMware
Faydası olması dileklerimler.